Reklama
  • Środa, 23 marca 2016 (15:05)

    Żurek z wędzonym tofu

Składniki: Bulion na 2 litry wody: cebula, 2 marchwie, pietruszka kawałek selera, cały por, 3 suszone grzyby, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 jagody jałowca, 5 ziarenek pieprzu . Dodatkowo: butelka zakwasu (1/2 l), 2 łyżki majeranku, łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, wędzone tofu (18 dag), 5 ziemniaków, 2 łyżki oleju.

1. Cebulę kroję na pół i opalam nad gazem (można też na patelni, gdy kuchenka jest elektryczna). Resztę warzyw obieram, kroję na małe kawałki i wkładam do garnka, dodaję też zmiażdżony czosnek i cebulę.

2. Wlewam 2 l wody, dodaję przyprawy, suszone grzyby i gotuję przynajmniej godz. Przecedzam bulion, grzyby kroję w drobną kostkę i wrzucam z powrotem do bulionu.

Reklama

Dodaję ziemniaki pokrojone w kosteczkę i gotuję do miękkości. Potem dodaję zakwas i przyprawy, gotuję. Na końcu wrzucam pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju wędzone tofu.

Więcej na temat:bulion | Żurek | żurek

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.