Reklama
  • Środa, 23 marca (15:05)

    Żurek z wędzonym tofu

Składniki: Bulion na 2 litry wody: cebula, 2 marchwie, pietruszka kawałek selera, cały por, 3 suszone grzyby, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 jagody jałowca, 5 ziarenek pieprzu . Dodatkowo: butelka zakwasu (1/2 l), 2 łyżki majeranku, łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, wędzone tofu (18 dag), 5 ziemniaków, 2 łyżki oleju.

1. Cebulę kroję na pół i opalam nad gazem (można też na patelni, gdy kuchenka jest elektryczna). Resztę warzyw obieram, kroję na małe kawałki i wkładam do garnka, dodaję też zmiażdżony czosnek i cebulę.

2. Wlewam 2 l wody, dodaję przyprawy, suszone grzyby i gotuję przynajmniej godz. Przecedzam bulion, grzyby kroję w drobną kostkę i wrzucam z powrotem do bulionu.

Reklama

Dodaję ziemniaki pokrojone w kosteczkę i gotuję do miękkości. Potem dodaję zakwas i przyprawy, gotuję. Na końcu wrzucam pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju wędzone tofu.

Więcej na temat:bulion | z | Żurek | żurek

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.