Reklama
  • Środa, 27 marca 2013 (14:34)

    Żurek wielkanocny z kiełbasą

Składniki: 25 dag wędzonki; 500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego); 2 łyżki susz. grzybów; włoszczyzna; ząbek czosnku; 25 dag ziemniaków; 4 małe kiełbaski ; 5 dag słoniny; ew. sól.

Grzyby namocz. Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź.

Reklama

Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do wywaru. Dodaj roztarty czosnek. Gotuj 30 minut. Po 10 minutach gotowania dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, a na 10 minut przed końcem – zakwas i cztery kiełbaski pokrojone w plastry.

Gotową zupę polej dodatkowo tłuszczem i skwarkami wytopionymi ze słoniny.

Żurek z kiełbasą - wersja II

Składniki: 40 dag mąki żytniej; skórka z kromki razowca; 20 dag wędzonki; 2 łyżki susz. grzybów; ząbek czosnku; 25 dag ziemniaków; 10 dag kiełbasy; ew. sól do smaku.

Zrób zakwas: mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, by powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody. Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia (możesz dodać czosnek, listek laurowy). Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.

Do litra wrzątku włóż wędzonkę i namoczone grzyby. Gotuj 30 min. Przecedź. Grzyby pokrój, włóż znowu do wywaru. Dodaj roztarty czosnek. Gotuj 30 min, po 10 min dodaj pokrojone ziemniaki, a na koniec zakwas i plasterki obsmażonej kiełbasy.

Świat kobiety
Więcej na temat:grzyby | Zr | z

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.