Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Żurek na zakwasie

Składniki na 6 porcji: ● litr zakwasu żytniego ● pół kg tuszki królika ● pół kg kiełbasy wędzonej ● 30 dag boczku wędzonego ● kilka suszonych prawdziwków ● 2 łyżki chrzanu ● poł szklanki śmietany 36% ● marchewka ● pietruszka ● kawałek selera ● 2 ząbki czosnku ● sól ● pieprz ● 2 liście laurowe ● 3 ziela angielskie ● 2 łyżeczki majeranku

❶ Tuszkę królika umyj pod bieżącą wodą.

❷ Warzywa obierz, zalej 2 litrami wody, dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby. Gotuj około 45 minut.

Reklama

❸ Po upływie tego czasu wywar przecedź, dorzuć pokrojoną cienką wędzoną kiełbasę oraz boczek i gotuj 10 minut. Wtedy dolej zakwas żytni, wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

❹ Na koniec połącz żurek ze śmietaną z chrzanem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Danie podawaj z jajkiem.

Czas przygotowania: 50 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 200. Stopień trudności: średnie.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 35 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 5 dag cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli barwnik różowy w żelu lub proszku • 30 dag gotowej masy kajmakowej • wafel. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.