Reklama
  • Czwartek, 7 kwietnia 2016 (13:00)

    Żurek na serwatce

●Włoszczyzna ●500 g boczku wędzonego ●liść laurowy ●2 ziarenka ziela angielskiego ●litr serwatki ●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej ●sól, majeranek ●2 ząbki czosnku ●1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany ●6 jajek ugotowanych na twardo ●200 g kiełbasy białej ●6 niedużych, okrągłych chlebków ●rzeżucha.

Reklama

1 Z warzyw, boczku i przypraw, zalanych ok. 1,5 l wody, ugotuj wywar, przecedź. Serwatkę rozmieszaj na gładko z mąką. Wlej do ciepłego wywaru (nie może się gotować). Wymieszaj. Dodaj roztarty z solą czosnek. Mieszając, powoli ugotuj. Dopraw majerankiem. Zabiel i już nie gotuj.

2 Wlej do wydrążonych, opieczonych chlebków. Podaj z kiełbasą, jajkami i rzeżuchą.

Świat kobiety
Więcej na temat:Żurek | żurek

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.