Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Żurawinowa krajanka

Składniki na 20 porcji: Spód: 30 dag mąki tortowej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 8 dag cukru pudru, 20 dag mocno schłodzonego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania ciasta, masło do natłuszczenia formy; Masa: 35 dag suszonej żurawiny, 10 dag masła, 100 ml mleka, 25 dag białej czekolady

Reklama

1. Obie mąki przesiewam na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję pokrojone masło, cukier, jajko i żółtka. Składniki dokładnie siekam nożem, a następnie krótko zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 7 mm. Wycinam z niego prostokąt o takich rozmiarach, jakie ma forma (u mnie 25x36 cm) i wykładam plackiem jej natłuszczony spód.

2. W resztek ciasta formuję wałek. Brzegi spodu smaruję białkiem i przyklejam do nich wałek, tworząc ramkę. Nacinam ją tępą stroną noża, robiąc wzorek. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st. Studzę.

3. Da garnka przekładam masło. Dodaję mleko i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Garnek zdejmuję z ognia i wsypuję do niego żurawinę. Dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo-żurawinową masę wykładam na upieczony spód. Rozprowadzam ją równomiernie. Mazurek odstawiam, by dobrze zastygł.

Przygotowanie ok. 45 min + studzenie. 1 porcja ok. 310 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:'Masa' | "Masa" | Masa

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.