Reklama
  • Środa, 27 marca 2013 (14:34)

    Żur wykwintny w czapie

Składniki: 25 dag wędz. boczku ; 0,5 l zakwasu na żur; pietruszka; 1/3 selera; cebula; 30 dag kiełbasy; 2 z. czosnku; 4 łyżki ugot. tartych buraków; 125 ml kremówki; 2 łyżki chrzanu; 40 dag ciasta franc.; żółtko; kminek i majeranek.

Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler, cebulę i ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Dolej zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ew. pieprzem.

Reklama

Dodaj kremówkę, chrzan oraz podsmażone plastry kiełbasy i boczku z tłuszczem. Zagotuj. Wlej do bulionówek, dołóż buraki.

Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr. bulionówek. Nakryj bulionówki, dolepiając ciasto do ich brzegów, posmaruj żółtkiem i zapiecz w piekarniku (180°C) ok. 15 min.

Żur wykwintny w czapie - wersja II

Składniki: 25 dag wędzonego boczku; 0,5 l zakwasu na żur; 2 ząbki czosnku; 4 łyżki ugotowanych, startych buraków; śmietana do zup; 30 dag ciasta francuskiego; żółtko; kminek i majeranek; olej.

Boczek zalej wodą i ugotuj. Następnie wyjmij boczek, a do wywaru dolej zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ewentualnie pieprzem. Zupę zabiel śmietaną. Odłożony boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go na odrobinie oleju. Dodaj do zupy. Zagotuj.

Żur wlej do bulionówek, dołóż buraki. Rozwałkuj cienko ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr. bulionówek. Nakryj bulionówki, dolepiając ciasto do ich brzegów, posmaruj żółtkiem i zapiecz w piekarniku (180°C) ok. 15 min.

Świat kobiety
Więcej na temat:boczek | boczki

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.