Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Żur w chlebku

Składniki na 6 porcji: 1/2 kg wędzonych kości schabowych, 1/2 kg białej kiełbasy, sól, 1/2 op. mrożonej włoszczyzny, majeranek, liść laurowy, 1/2 l zakwasu na żur, pieprz, 2 cebule, olej, 200 ml śmietany, 2 łyżki mąki, 2 pieczarki, 4 małe chlebki, 2 ugotowane na twardo żółtka, świeże zioła.

1. Kości schabowe op łucz starannie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka razem z białą kiełbasą. Wlej 1,5 l wody. Gotuj powoli na małym ogniu, aż mięso przy kościach będzie miękkie.

2. Wyjmij kiełbasę oraz kości schabowe, wrzuć zamrożoną włoszczyznę i liście laurowe. Gotuj dalej jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar połącz z zakwasem na żur.

Reklama

3. Zupę doprowadź do wrzenia. Cebule obierz i poszatkuj, przesmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj do zupy razem z obranym z kości mięsem.

4. Żur zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zdejmij z ognia. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na łyżce oleju.

Z chlebków odetnij wierzchy, wydrąż część miąższu. Nalej do środka gorący żurek. Włóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, pieczarki i pokruszone żółtka. Zupę dekoruj świeżymi ziołami.

Czas (bez gotowania) ok. 25 min; porcja – 410 kcal, cena 3,50 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:żur

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.