Reklama
  • Czwartek, 21 kwietnia 2016 (08:05)

    Żur sandomierski podany z jajkiem, w pszennym chlebku

Składniki na 4 porcje: 1/2 litra bulionu drobiowego, 1 garść suszonych grzybów, 2 białe kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, 10 dag szynki wędzonej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 250 ml zakwasu na żurek, natka pietruszki, 1/2 szkl. śmietany 30 proc., 3 jajka na twardo, olej, 4 małe wydrążone chlebki, przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku.

1 Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godziny. Cebulę i czosnek obieram i smażę na 2 łyżkach oleju.

Reklama

2 Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, pokrojone: boczek, szynkę i kiełbasę oraz grzyby, ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody z gotowania grzybów i śmietanę.

Doprawiam do smaku suszonym majerankiem, pieprzem oraz solą. Podaję w chlebkach z pokrojonymi jajkami oraz posiekaną natką.

Magdalena Kaczmarek z Poznania

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:grzyby | żur | jaja

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.