Reklama
  • Wtorek, 28 czerwca 2016 (13:05)

    Zupy na Wielkanoc

Staropolski żur z kiełbasą

Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, 4 białe, surowe, ale sparzone kiełbasy, 2/3 szklanki mleka, 3 jajka ugotowane na twardo.

Reklama

Przygotowanie:

Do garnka wlej 4 szklanki wody, włóż ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liście lau rowe i całą białą kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu około 40 minut.

Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.

Cebulę z boczkiem dodaj do zupy, a kiełbasę z niej wyjmij. Wlej żurek.

Zupę z boczkiem i cebulą gotuj jeszcze przez około 10-15 minut. Mleko najpierw zahartuj kilkoma łyżkami żuru, wymieszaj i dodaj do zupy. Następnie dodaj dwie łyżki chrzanu i majeranek – majeranku w żurku nigdy za wiele.

Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu. Podawaj z jajkiem i kiełbasą w kawałkach oraz natką pietruszki.

Barszcz biały z jajkiem

Składniki: 1/2 l zakwasu na żur, 2 cebule, włoszczyzna, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, pieprz, majeranek, sól, 3 jajka, 1 łyżka mąki, 4 łyżki śmietany, 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie: Warzywa oczyść, pokrój, włóż do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj cebulę i przyprawy: liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, czosnek i odrobinę soli. Gotuj ok. 20 minut. Zupę przecedź.

Do wywaru dodaj zakwas i za gotuj. Śmietanę zmieszaj z mąką i barszczem, wlej do zupy i gotuj przez ok. 10 minut. Przypraw solą i majerankiem. Podawaj z jajkiem.

Tele Tydzień
Więcej na temat:zupa | Wielkanoc | barszcz | cebula

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.