Reklama
  • Czwartek, 24 kwietnia 2014 (14:05)

    Zupa chrzanowa z kiełbasą

Składniki: 6 jajek, 60 dag białej kiełbasy, 200 ml śmietany, 6 łyżeczek chrzanu ze słoika lub świeżo utartego, sok z połowy cytryny, 6 ząbków czosnku, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kiełki rzeżuchy do dekoracji.

1. Zagotuj 2,5 litra wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w plasterki kiełbasę. Po kilku minutach gotowania, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, majeranek i znów gotuj chwilę.

Reklama

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Pokrój na ćwiartki.

3. Do zupy wlej sok z cytryny, śmietanę. Podgrzej, przypraw solą oraz pieprzem. Do talerzy włóż pokrojone jajka, zalej zupą. Każdą porcję udekoruj kiełkami rzeżuchy. Podaj z pieczywem albo z ziemniakami polanymi smażoną na tłuszczu cebulką.

Porcje 6. Przygotowanie 40 min. Cena 1,85 zł. Kalorie 359 kcal.

Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

Bella Relaks
Więcej na temat:zupa | z | przepis

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.