Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Ziołowy serniczek na zimno

Składniki na 12 porcji: 2 ogórki wężowe, 1 pęczek rzodkiewek, 40 dag mielonego tłustego twarogu, 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, kilka gałązek natki pietruszki, kilka gałązek bazylii, kilka gałązek mięty, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z cytryny, 5–6 łyżeczek żelatyny, sól, mielony biały pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 2,20 zł

Reklama

1. Zioła opłucz, osusz, potnij na drobne kawałeczki. Ogórki umyj, obierz i posiekaj lub grubo zetrzyj. Oprósz solą i odłóż na około 15 minut, aby puściły sok i stały się miękkie. Lekko odciśnij.

2. Twaróg wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Rzodkiewki oczyść i potnij w słupki.

4. Masę twarogową ostrożnie połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodaj starte ogórki, posiekane zioła oraz pokrojone rzodkiewki.

5. Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Nałóż do niej masę serową. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:na zimno | ZIO | na | zimno

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.