Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Zielona sałatka z jajkiem

Składniki: 4 średnie ziemniaki, 1 główka sałaty masłowej, 4 jajka, 1 duży ogórek sałatkowy, 1/2 pęczka szczypiorku, kilka gałązek natki pietruszki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 obrany ząbek czosnku, szczypta startej skórki cytrynowej, 1 łyżeczka octu, cukier, sól, mielony czarny pieprz.

Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 1,70 zł

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, odłóż do wystudzenia. Jajka włóż do posolonego wrzątku, ugotuj na twardo (około 10 minut). Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz.

2. Obrane jajka odłóż, by wystygły. Ogórek umyj, wraz ze skórką pokrój w plasterki. Sałatę oczyść, podziel na liście, opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osusz (najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty albo lekko wycierając listki ściereczką).

3. Szczypiorek opłucz, osusz, źdźbła potnij na spore kawałki (najszybciej zrobisz to nożyczkami). Zimne ziemniaki potnij w plasterki. Wystudzone jajka potnij na cząstki. Dołóż do nich porwane na kawałeczki liście sałaty, plasterki ogórka i ziemniaków oraz szczypiorek.

Oprósz solą i przypraw cukrem. Przemieszaj. Posyp listkami natki.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj go do śmietany. Dołóż skórkę z cytryny oraz po sporej szczypcie soli i cukru. Sos przypraw octem oraz pieprzem, wymieszaj. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.

5. Składniki w salaterce polej sosem śmietanowym, wymieszaj. Sałatkę podawaj z ziołowymi grzankami albo jako dodatek do pieczonych mięs, pasztetów i wędlin.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kolorowe papryki • 30 dag piersi z indyka • jajko • gałązki rozmarynu • gałązki tymianku i natki pietruszki • oliwa • szczypta papryczki chilli • pół łyżeczki słodkiej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.