Reklama
  • Wtorek, 17 maja 2016 (11:05)

    Zapiekanka wielkanocna z wędzonką

Składniki na 4 porcje: 30 dag łopatki wieprzowej, 10 dag mięsa z kurczaka, 50 dag gotowanej wędzonki, cebula, 4 różyczki ugotowanego brokuła, 4 ząbki czosnku, 40 dag chleba tostowego, szklanka mleka, 3 jajka, 6 jajek ugotowanych na twardo, 4 garści liści pokrzywy,1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki kaszy manny do zagęszczenia masy, olej i mąka do formy, ulubione zioła do dekoracji

Reklama

Cebulę i czosnek obierz, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Chleb tostowy pokrój w kostkę i namocz w mleku. Odstaw, a następnie dokładnie odciśnij. W tym czasie roztrzep jajka i lekko posól. Wlej do miski i wymieszaj z masą chlebową. Odstaw w chłodne miejsce.

Mięso umyj i zmiel w maszynce. Wędzonkę pokrój w drobną kostkę. Pokrzywy drobno posiekaj (rób to w rękawiczkach gumowych, aby uniknąć oparzenia). Do mięsa dodaj masę jajeczno-chlebową i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęść kaszą manną.

Formę na wieniec wysmaruj olejem i posyp mąką. Napełnij ją jedną trzecią masy i rozłóż na tym pokrojone różyczki brokuła i całe jajka. Przykryj resztą masy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 °C przez około 30 minut. Odstaw do schłodzenia i wyjmij z formy. Opłucz zioła i drobno posiekaj, przed podaniem udekoruj zapiekankę.

Na żywo
Więcej na temat:zapiekanka | mi | z | cebula | zapiekanki

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.