Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Wykwintny pasztet z suszoną żurawiną

Składniki na 30 porcji: 1 kg wieprzowiny (karkówki, łopatki), 1 kg wołowiny (może być gulaszowa), 50 dag boczku lub podgardla, 2 małe marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 3 cebule, 3 kajzerki, 15 dag wątróbek drobiowych, 9 jajek, 10–15 dag suszonej żurawiny, 5 suszonych borowików, gałka muszkatołowa, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, sól, mielony czarny pieprz, smalec do posmarowania formy.

Czas przygotowania: 130 minut (bez czasu gotowania mięsa). 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 2,55 zł

Reklama

1. Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.

2. Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy i suszone grzyby. Całość gotuj pod przykryciem około 3 godzin (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wymocz i oczyść wątróbki. Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby.

Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym gotuj przez 5 minut wątróbki.

3. Przestudzone mięso wraz z wątróbkami, grzybami oraz odciśniętymi bułkami trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ew. dodatkowo zmiksuj blenderem, by masa była aksamitna. Wbij jajka. Masę pasztetową przypraw na pikantnie. Dołóż suszoną żurawinę, dobrze wymieszaj.

Dwie podłużne foremki keksowe (po około 30 cm) grubo posmaruj smalcem. Napełnij masą pasztetową. Piecz około 90 minut w temperaturze 190 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | pasztet

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.