Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Wiosenna sałatka jajeczna z kwiatkami

Składniki na 6 porcji: 3 jajka, 2 ogórki, 3 gałązki koperku, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, 2 dymki ze szczypiorkiem, po 10 dag majonezu i żółtego sera, 1/4 białej rzodkwi, niebieski barwnik spoż., cytryna.

1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, przelej zimną wodą, a potem obierz. Obrane jajka drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Ogórki opłucz, obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój. Dodaj do jajek. Umyj i osusz gałązki koperku oraz natki. Zioła poszatkuj. Wsyp do sałatki. Oczyść dokładnie dymki. Białe części posiekaj, dodaj do przygotowanych składników.

Reklama

3. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę rozłóż na dużym owalnym półmisku. Posyp startym na tarce żółtym serem.

4. Rzodkiew oczyść, pokrój w cienkie plastry, wykrój płatki kwiatków. Zanurz je w wodzie z od robiną barwnika, osącz. Ułóż na sałatce, tworząc płatki wiosennych kwiatów. Do zrobienia łodyg użyj szczypiorku.

Czas ok. 60 min; porcja – 350 kcal cena 2,20 zł

Najzdrowszy majonez zrobisz sama. Ubij jajko ze szczyptą soli i cukru. Dodaj 2 ły żki soku z cytryny, wlej 250 ml oleju. Ubijaj, aż masa będzie biała. Na koniec dodaj do smaku pieprz.

Świat kobiety
Więcej na temat:Sałatka jajeczna | z | sałatka | wiosenne

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.