Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Wieniec krówkowy

Składniki na 16 porcji: 20 dag masła w temperaturze pokojowej, 20 dag masy kajmakowej, 25 dag cukierków typu krówki, 2 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. cukru, 5 jajek, 5 dag czekolady mlecznej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; Polewa i dekoracja: 10 dag czekolady karmelowej, 5 łyżek mleka, 1 łyżka oleju, skórka starta z cytrnyny, kolorowe czekoladowe jajeczka

Reklama

1. Cukierki krówki (powinny być twarde, bez ciągnącego się środka) kroję w drobną kosteczkę i delikatnie oprószam je niewielką ilością mąki – dzięki temu nie skleją się. Czekoladę mleczną siekam (można też zetrzeć ją na tarce o dużych otworkach). Pozostałą mąkę mieszam z solą oraz proszkiem do pieczenia, przesiewam przez sitko.

2. Masło ucieram z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodaję jajka, następnie masę kajmakową, a na końcu stopniowo wsypuję mąkę. Do powstałej masy dodaję pokrojone krówki oraz posiekaną czekoladę, mieszam drewnianą łyżką. Masę wylewam do silikonowej foremki na babkę (z kominem). Piekę przez 40 min w 180 st. Studzę i dopiero zimną babkę wykladam na talerz.

3. Przygotowuję polewę: na małą patelnię wlewam olej i mleko. Dodaję połamaną na kawałeczki czekoladę kajmakową i podgrzewam na małym ogni, aż czekolada się rozpuści. Masą polewam wystudzoną babkę. Posypuję skórką cytrynową i dekoruję kolorowymi jajeczkami. Przygotowanie ok. 55 min + studzenie. 1 porcja ok. 360 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:wieniec | lea | wieńce

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.