Reklama
  • Wtorek, 20 maja 2014 (10:05)

    Wielkanocny żurek w chlebie

Składniki na 4 porcje: łyżka drożdży, 2 łyżki cukru, szklanka lekko ciepłej wody, 50 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, jajko. Składniki na żurek: marchewka, seler, cebula, białka z 2 jajek do wysmarowania chleba w środku, 4 jajka ugotowane na twardo, pętko kiełbasy, 2 ząbki czosnku, kilka suszonych podgrzybków, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 l zakwasu na żurek, 2 łyżki śmietany, szczypta majeranku, 4 okrągłe chlebki.

Marchew, seler i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z wodą i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pieczarki, ziele angielskie i listki laurowe. Przypraw solą. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Reklama

Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej zakwas i gotuj przez 15 minut. Na koniec dopraw żurek do smaku i wlej do wcześniej przygotowanych chlebów. Posyp startym jajkiem.

Drożdże, cukier i sól wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mąkę wsyp do miski i wlej rozpuszczone drożdże. Mieszając, dodaj resztę wody i wyrób ciasto (możesz dodać pestki dyni lub słonecznika). Uformuj kulę, obsyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw, aby ciasto odpoczęło.

Ciasto podziel na cztery małe kule. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rozstaw je w dużej odległości od siebie, aby po wyrośnięciu się nie skleiły). Następnie uformowane ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw jeszcze na 10 minut.

Chlebki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190° C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i połóż na kratkę do wystygnięcia. Obetnij górę i zrób wgłębienie na zupę, wyjmując środek. Wnętrze posmaruj roztrzepanym białkiem, skupiając się na spodzie, aby zupa nie przeciekała.

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | żurek | ciasta

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.