Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (11:05)

    Wielkanocny sernik na kruchym spodzie

Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 5 łyżek masła i mąki ziemniaczanej, 2 szkl. cukru, 5 jajek, białko, 50 dag sera, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag rodzynek, lukier, dżem wiśniowy

1. Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, jajko oraz 5 łyżek cukru. Szybko zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia.

2. 1/3 porcji ciasta pozostaw w lodówce. Resztę wyjmij, rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wylep nim spód oraz boki prostokątnej formy do pieczenia.

Reklama

3. Ser (trzykrotnie mielony) utrzyj lub zmiksuj z pozostałym cukrem, 4 żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połącz delikatnie z pianą z 4 białek. Dodaj rodzynki. Przygotowaną ma- sę rozłóż na cieście.

4. Z pozostałego schłodzonego ciasta uformuj cienkie wałeczki, ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu sernika. Posmaruj ją roztrzepanym białkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temp. 180 st. Zimny sernik udekoruj lukrem oraz dżemem.

Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 1,80 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:na | sernik

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.