Reklama
  • Poniedziałek, 18 kwietnia 2016 (15:05)

    Wielkanocny chrzan

Bez tego szczypiącego w oczy specjału trudno wyobrazić sobie świąteczną ucztę. Jego ostry, nieco palący smak pasuje szczególnie do wędlin, pasztetów oraz mięs serwowanych na zimno. By zachwycić domowych smakoszy oraz gości, warto zrobić tarty chrzan samemu.

Korzenie chrzanu obierz cienko, najlepiej specjalną obieraczką do warzyw, potem pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do zimnej wody na godzinę. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni cię przed łzawieniem podczas tarcia, a także pomoże zachować ładny, biały kolor chrzanu. Poza tym nie będzie on suchy.

Wymoczony chrzan drobniutko zetrzyj. Najlepiej, tak jak ziemniaki na placki. Dzięki temu zachowa on najwięcej ostrego smaku. Jeśli chcesz go nieco złagodzić, chrzan przelej na sitku wrzątkiem albo podgrzej. Nie gotuj go jednak, bo straci część witamin. Dodatek octu niszczy witaminę C, dlatego lepiej zakwaszaj chrzan np. kwaskiem cytrynowym albo sokiem wyciśniętym z cytryny.

Reklama

Do startego chrzanu możesz dodać odrobinę kwaśnej śmietany albo majonezu. Wzbogaci to jego smak i sprawi, że będzie on bardziej aksamitny. Nieco złagodzi też jego ostrość.

Naj
Więcej na temat:chrzan

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.