Reklama
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (15:23)

    Wielkanocne potrawy - smaczne i zdrowe

Świąteczne śniadanie to wyjątkowy posiłek. Dania powinny być okazałe i smaczne. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku, aromatycznej szynki, jajek i mazurka.

Zdjęcie

Nie odkładaj na ostatnią chwilę przygotowania świątecznych smakołyków. /123/RF PICSEL
Nie odkładaj na ostatnią chwilę przygotowania świątecznych smakołyków.
/123/RF PICSEL

Wielkanoc tuż tuż. A wraz z nią dylemat: czy smakowite, tradycyjne świąteczne dania mogą być lekkie i służyć zdrowiu? Z najnowszych doniesień dietetyków wynika, że wbrew utartym opiniom, menu może być zdrowe i nie stracić na smaku.

Jajka? Tak. Ważne z czym!

Na Wielkanoc, na pierwszy plan wysuwają się jajka. Te średniej wielkości mają po 90 kalorii (większość pochłania żółtko). Dostarczają organizmowi wartościowego białka, ubogiego w tłuszcz, a bogatego w witaminy A i z grupy B. Zawierają cenne pierwiastki i minerały. Wbrew powszechnym opiniom nie podnoszą cholesterolu. Aby jajka były mniej kaloryczne, część żółtka warto zastąpić farszem z rzodkiewką, pieczarkami, szczypiorkiem, pietruszką i rzeżuchą.

Reklama

Chude mięsa

Zamiast szynki wieprzowej warto wybrać drobiową. A polędwica, chuda szynka cielęca i schab smakują równie dobrze, jak wiejska szynka z tłuszczykiem.

Zdrowe dodatki

Majonez - gdy rozrzedzimy go z jogurtem i musztardą, znacznie straci na kaloryczności, a potrawa nadal będzie bardzo smaczna.

Chrzan - jest doskonałym źródłem witamin A, B1, B2, C i soli mineralnych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje pracę żołądka i jelit. Przeciwdziała wiosennemu zmęczeniu.

Ćwikła - to połączenie chrzanu i czerwonych buraczków, które obfitują w kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek. Sok buraczany wypłukuje też z organizmu toksyny.

Słodkie co nieco

Wielkanocne baby drożdżowe, w porównaniu z innymi ciastami, mają najmniej kalorii. Nieodzowne rodzynki i migdały zawierają błonnik, białko, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy C i E.

Świat Seriali
Więcej na temat:Wielkanoc | jaja | smaczne | chude | Tak | chrzan

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.