Reklama
  • Wtorek, 17 maja 2016 (11:05)

    Wielkanocne muffinki

Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła, 2 łyżki mleka. Krem: 200 g masła, 150 g mleka skondensowanego, różowy barwnik. Ozdoba: pastylki na oczy, lentilki (nosek), łyżka kokosa, nitki spaghetti

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i wanilinowym, szczyptą soli i wiórkami. Mleko połącz z olejem i rozbełtaj w nim jajko. Dodaj sypką mieszankę i utrzyj ciasto o niezbyt gęstej konsystencji.

Reklama

Formy do muffinek wysmaruj tłuszczem i wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz w 180 °C przez 25 minut. Wystudź i wyjmij. l Kruche ciasto na uszy zrób z mąki, cukru pudru, masła i mleka. Rozwałkuj je na cienki placek i wykrój uszy (kształt litery V). Rozłóż je na blasze i piecz w temperaturze 180 °C ok. 12 minut.

Przygotuj krem. Masło i mleko z puszki utrzyj na gładką masę. Dwie łyżki odłóż, a połowę reszty kremu zabarw na różowo. Część muffinków posmaruj różowym, a drugą część jasnym kremem. Przyklej oczy i nosek.

Z części odłożonego kremu zrób małe kuleczki. Obtocz je w wiórkach, przyklej obok noska i wbij w nie nitki makaronu. Resztą kremu udekoruj uszy. Natnij muffinki na górze i wciśnij w nacięcia uszy. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 505 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:krem | muffinki

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.