Reklama
  • Wtorek, 26 kwietnia 2016 (13:05)

    Wielkanocna pieczeń z jajkami

Składniki na 24 porcje: 1 kg karkówki lub łopatki wieprz., 1 kg wołowiny, 50 dag boczku, 15 dag wątróbek drobiowych, 16 jajek, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 3 cebule, 3 kajzerki, 4 suszone grzyby, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 listki laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, smalec i tarta bułka do foremek.

Reklama

1 Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą tak, aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia i usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.

2 Warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj też przyprawy i grzyby. Gotuj pod przykryciem ok. 3 godz. (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wątróbki wymocz (w przegotowanej wodzie, a jeszcze lepiej w mleku), oczyść. Odłóż 4 jajka, pozostałe ugotuj na twardo, odcedź, obierz i wystudź. Mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby. Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym wywarze gotuj przez 5 min wątróbki.

3 Przestudzone mięso, wątróbki, grzyby i odciśnięte bułki zmiel trzykrotnie. Wbij surowe jajka. Masę przypraw na pikantnie i dobrze wymieszaj. Dwie keksówki posmaruj smalcem, wysyp bułką. Do każdej nałóż po 1/4 pasztetu. Ustaw rządami jajka na twardo i przykryj resztą masy. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 190 st. Ew. udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.