Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Wiejski pasztet z warzywami i szynką

Składniki: 80 dag karkówki wieprzowej, 20 dag wątróbek drobiowych, 15 dag surowego boczku, 1 duża cebula, po 1 marchewce i pietruszce, 10 dag selera korzeniowego, 20 dag gotowanej szynki, 2 jajka, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki masła, zioła prowansalskie, mielona słodka papryka, sól, mielony czarny pieprz, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 250 kcal. Cena porcji: 1,95 zł

Reklama

1. Wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Warzywa korzeniowe, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, opłucz. Ugotuj na półtwardo, przestudź, potnij na kawałeczki. Szynkę pokrój w drobną kosteczkę.

2. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę.

Dołóż wątróbki i mieszając, smaż 3–5 minut (ale nie dłużej, bo wątróbki staną się twarde i niesmaczne).

3. Karkówkę oraz boczek umyj, osusz i pokrój na kawałki. Przy gotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy wbij jajka. Dołóż pokrojone warzywa oraz szynkę. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Dokładnie wyrób.

4. Podłużną formę grubo posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi obficie oprósz tartą bułką. Foremki napełnij przygotowaną masą pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 60 minut. Dobrze wystudź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | pasztet | szynki | Wiejska

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.