Reklama
  • Wtorek, 29 kwietnia 2014 (09:05)

    Udziec barani w białym winie

Skład na 12 porcji: 1,5 kg udźca baraniego, 4 ząbki czosnku, 2 cytryny, po gałązce rozmarynu i tymianku, szklanka białego wina wytrawnego, sól i pieprz, 2 listki laurowe, łyżeczka mąki, 2 łyżki smalcu lub oleju, 6 łyżek śmietany

Przygotowanie: Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Zalewamy winem, wrzucamy czosnek, listki laurowe, gałązki rozmarynu i tymianku. Garnek przykrywamy i na dobę wkładamy do lodówki. Mięso wyjmujemy i osuszamy. Marynatę zachowujemy.

Udziec obsmażamy w głębszej brytfannie ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Podlewamy szklanką marynaty. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Pieczemy 2 godziny, często skrapiając pozostałą marynatą.

Reklama

Wypieczony sos przecedzamy, mieszamy z mąką i śmietaną, krótko gotujemy. Mięso podajemy z sosem i np. ziemniakami upieczonymi w piekarniku.

Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 4,50 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 296 kcal. Białko: 15,1 g, Tłuszcz: 18 g,Węglowodany: 15 g.

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.