Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:02)

    Terrina po alzacku z galaretką winno-imbirową

Składniki: 1,5 kg mięsa (cielęcina lub drób), gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 goździki, 1 cm korzenia imbiru, butelka białego wytrawnego wina, 4 liście laurowe, 2 cebule, 3 jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki żelatyny, sól, pieprz.

1. Do garnka włóż umyte, osuszone mięso, pokrojoną cebulę. Dodaj sól, pieprz, pieprz kajeński, łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu oraz utłuczone w moździerzu goździki, imbir i liście laurowe. Wlej wino, wymieszaj, przykryj i odstaw na 8 godzin.

2. Mięso wyjmij z marynaty, trzykrotnie przepuść przez ma- szynkę. Dopraw, wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Umieść w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formie, przykryj folią aluminiową, piecz godzinę w temperaturze 180 st. C.

Reklama

3. Przecedzoną marynatę zagotuj. Wymieszaj z namoczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Ostudź. Na dno formy wlej tężejącą galaretkę.

Gdy zastygnie, włóż pasztet i oblej go resztą galaretki. Pozostaw na noc w lodówce. Podawaj udekorowany rozmarynem lub tymiankiem i zielonym pieprzem.

RADA: Pasztet można za piec w gotowym cieście francuskim. Marynatę wykorzystaj do zrobienia sosu.

Olivia

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.