Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:08)

    Szynka z marchewką

Składniki: 1,5 kg szynki, pęczek włoszczyzny, 4-5 średnich marchewek, 5 szalotek, 4 łyżki masła,  2 łyżki miodu, 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 łyżki cukru, pęczek natki, sól, biały pieprz.

1. Mięso opłucz, osusz. Dopraw dobrze solą i pieprzem. Włóż do brytfanki, polej 2 łyżkami stopionego masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Po 40 minutach pieczenia do brytfanki wrzuć pokrojoną w dużą kostkę włoszczyznę. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Posmaruj pieczeń, piecz 20 minut i ponownie posmaruj mięso. Piecz 30 minut.

Reklama

2. Obierz szalotki. Razem z marchewką pokrojoną w grube skośne plastry włóż do garnka, zalej posolonym wrzątkiem i duś 10 minut. Na patelnię włóż 2 łyżki masła i cukier, podgrzewaj, mieszając, aż powstanie karmel. Wymieszaj z warzywami.

3. Pieczeń ułóż na półmisku, obłóż karmelizowanymi warzywami, posyp natką.

RADA: Mięso możesz polać gotowym sosem do pieczeni.

Olivia

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.