Reklama
  • Piątek, 18 kwietnia 2014 (15:05)

    Szynka w orzechowej skorupce

Składniki (na 4 porcje) : 80 dag surowej szynki, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 kostki masła, 2 łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki bułki tartej, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów, szczypta suszonego rozmarynu, 2 łyżki oliwy, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz, tłuszcz do formy.

1. Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso. Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Cebulę obierz, grubo posiekaj. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodaj łyżkę masła. Przemieszaj, by składniki się połączyły. Wrzuć cebulę, mieszając, usmaż ją na szklisto. Zdejmij z ognia.

Reklama

2. Do cebuli dodaj posiekane orzechy i migdały. Wlej oliwę. Wbij jajko. Dosyp tartą bułkę. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę. Szynkę posmaruj musztardą. Następnie przełóż do posmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.

Na wierzchu mięsa rozsmaruj przygotowaną masę orzechową, dobrze przyciśnij ją dłonią.

3. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 70 minut. Pozostałe masło rozgrzej na patelni. Dodaj do niego drobniutko otartą skórkę z jednej cytryny, wymieszaj.

Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawaj jako dodatek do mięsa. Szynkę serwuj z pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przepis poleca pani Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich Łężanki

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:szynka | przepis | cebula

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.