Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Szynka po mieszczańsku

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg chudej wieprzowiny na pieczeń, np. szynki, po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, natki pietruszki i mielonej gorczycy, 1 czubata łyżka masła, 1 szklanka śmietany 30-proc., 1 łyżka ciemnego sosu pieczeniowego albo zasmażki błyskawicznej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Owocowy dodatek: 8 małych jabłuszek, 4 łyżki konfitury wiśniowej, 3 łyżki konfitury z rajskich jabłek.

Czas przygotowania: 105 minut (bez czasu marynowania mięsa). 1 porcja: 490 kcal. Cena porcji: 5,80 zł

Reklama

1. Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp suszonym majerankiem, natką i gorczycą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Jeśli wieprzowina nie jest w zwartym kawałku, uformuj z niej podłużną pieczeń i obwiąż mocną nitką. Odstaw na 3–4 godziny.

2. W brytfance rozgrzej masło, włóż mięso, szybko zrumień je ze wszystkich stron. Podlej śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 90 minut.

W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewaj sosem, który powstanie na dnie brytfanki, oraz gorącą wodą lub bulionem warzywnym.

3. Jabłuszka umyj, wydrąż. Uważaj przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Obie konfitury wymieszaj. Napełnij nimi wydrążone jabłuszka. Ustaw w żaroodpornej formie. Wsuń do piekarnika obok mięsa na ok. 20 minut przed końcem jego pieczenia.

Gotową pieczeń i jabłuszka wyjmij. Sos z dna brytfanki przecedź, zagęść sosem pieczeniowym albo zasmażką. Szynkę serwuj z sosem oraz jabłuszkami. Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżych ziół.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.