Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Świąteczny żurek na wędzonym boczku

Składniki: 25 dag boczku, 1 pietruszka, 1/4 selera, śmietana, 3 jaja, 1 cebula, olej, 500 ml zakwasu na żur , czosnek, sól , po łyżce kminku i majeranku, 30 dag kieł basy, pieprz, chrzan.

1. Starannie opłukany wędzony boczek w ca łości włóż do garnka, zalej 6 szklankami zimnej wody. Pietruszkę oraz kawałek selera obierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw w całości. Obraną cebulę przekrój na ćwiartki.

Reklama

2. Oczyszczone warzywa włóż do garnka z boczkiem. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

3. Po tym czasie warzywa i mięso usuń z wywaru. Energicznie mieszając, stopniowo wlewaj zakwas na żur. Zagotuj całość, dopraw do smaku obranym i roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), kminkiem (według uznania), świeżym lub suszonym majerankiem i mielonym pieprzem.

4. Pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (22 proc.) wymieszaj razem z 1-2 łyżkami chrzanu. Dodaj do zupy.

5. Kiełbasę (możesz wybrać białą lub zwyczajną, np. podwawelską) i przestudzony boczek pokrój na niewielkie kawałki, przesmaż na 1-2 łyżkach oleju. Przełóż do żurku. Zagotuj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ćwiartki. Podawaj z zupą.

Czas (bez gotowania) ok. 15 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.