Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca 2016 (13:00)

    Świąteczna zalewajka

Składniki na 12 porcji: 3/4 kg mąki pszennej, 4-5 ząbków czosnku, 50 dag białej kiełbasy, 20 dag boczku , 5 ziemniaków, 1-2 liście laurowe, ziele angielskie, 2 cebule , olej, sól, pieprz, majeranek, świeża natka do dekoracji.

1. Przygotuj 2 l przegotowanej letniej wody. Do kamiennego garnka wsyp mąkę pszenną. Rozmieszaj ją z częścią wody. Powstałą papkę rozprowadź pozostałą wodą.

2. Obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj do zakwasu. Garnek obwiąż gazą. Odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet).

Reklama

3. Kiełbasę i boczek zalej 1 l wody. Gotuj 20 min, wyjmij. Obrane zie mniaki pokrój w kostkę. Zalej wywarem, w którym gotowały się boczek i kiełbasa. Dodaj liście laurowe oraz po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj, 15 min.

Wlej zakwas i, mieszając, zagotuj. Zupę przypraw resztą roztartego ze szczy ptą soli czosnku oraz suszonym majerankiem.

4. Cebule obierz, pokrój w talarki, podsmaż na kilku łyżkach oleju razem z posiekanym boczkiem. Dodaj do zupy. Udekoruj świeżą natką.

Czas (bez gotowania) ok. 25 min; porcja – 380 kcal, cena 1,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.