Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Świąteczna zalewajka

Składniki na 12 porcji: 3/4 kg mąki pszennej, 4-5 ząbków czosnku, 50 dag białej kiełbasy, 20 dag boczku , 5 ziemniaków, 1-2 liście laurowe, ziele angielskie, 2 cebule , olej, sól, pieprz, majeranek, świeża natka do dekoracji.

1. Przygotuj 2 l przegotowanej letniej wody. Do kamiennego garnka wsyp mąkę pszenną. Rozmieszaj ją z częścią wody. Powstałą papkę rozprowadź pozostałą wodą.

2. Obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj do zakwasu. Garnek obwiąż gazą. Odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet).

Reklama

3. Kiełbasę i boczek zalej 1 l wody. Gotuj 20 min, wyjmij. Obrane zie mniaki pokrój w kostkę. Zalej wywarem, w którym gotowały się boczek i kiełbasa. Dodaj liście laurowe oraz po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj, 15 min.

Wlej zakwas i, mieszając, zagotuj. Zupę przypraw resztą roztartego ze szczy ptą soli czosnku oraz suszonym majerankiem.

4. Cebule obierz, pokrój w talarki, podsmaż na kilku łyżkach oleju razem z posiekanym boczkiem. Dodaj do zupy. Udekoruj świeżą natką.

Czas (bez gotowania) ok. 25 min; porcja – 380 kcal, cena 1,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.