Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Świąteczna szynka

Składniki na 6 porcji: 1 kg surowej szynki, 250 ml czerwonego wina, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 kostki bulionu drobiowego, 1 łyżka mąki pszennej, 3 łyżki oleju, suszony majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, pieprz

Reklama

1. Szynkę opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem, majerankiem oraz przyprawą do wieprzowiny. Przyprawy wetrzyj w mięso. Szynkę zawiń w folię aluminiową. Włóż do specjalnego rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę.

2. Marchewki i pietruszkę obierz, opłucz, drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż pozostałe warzywa. Chwilę razem podsmaż. Oprósz mąką i zasmaż. Kostki bulionowe rozpuść w 3 szkl. wrzątku. Warzywa na patelni podlej bulionem i winem. Dodaj koncentrat. Szynkę pokrój w plasterki, dodaj do warzywnego sosu. Duś razem jeszcze 15 minut na małym płomieniu.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 35 minut. 1 porcja ok. 450 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:szynka | szynki

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.