Reklama
  • Czwartek, 28 kwietnia 2016 (13:00)

    Świąteczna pieczeń ze szpinakiem

Skład na 8 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● kajzerka ● cebula ● 100 g czarnych oliwek ● 4 jajka ● 200 g świeżego szpinaku ● słodka i ostra mielona papryka ● pieprz i sól.

1. Do miski przekładamy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy odsączone z zalewy, pokrojone w plasterki oliwki, doprawiamy mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem, mieszamy wszystko kilka minut, żeby powstała gładka masa.

2. Szpinak sparzamy i osączamy. Trzy jajka gotujemy na twardo.

Reklama

3. Z mięsnej masy formujemy prostokąt. Na środku układamy szpinak i jajka. Zwijamy całość, aby szpinak i jajka znalazły się wewnątrz pieczeni, którą przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy 60 minut w 180ºC.

4. Pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł

Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański

Więcej na temat:Agnieszka | rybak | ceny | pieczeń | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.