Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc

Składniki na 12 porcji: 20 dag masła, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej , 3 żółtka, 5 łyżek cukru pudru, skórka z połowy cytryny, 3-4 opakowania gotowego białego lukru, niebieski, zielony i żółty barwnik spożywczy, pisaki lukrowe w kilku pastelowych kolorach.

1. Schłodzone masło (lub margarynę) posiekaj ostrym nożem. Połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka, 5 łyżek cukru pudru i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1/2 cm, nożem wytnij z niego 12 placuszków w kształcie pisanek (możesz też użyć foremki). Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.

Reklama

3. Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu, podziel na porcje i zabarw na trzy kolory. Polej ostudzone ciastka. Zrób szlaczki kolorowymi pisakami.

Czas (bez pieczenia) ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,60 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:Wielkanoc | na | pisanki | słodkie | ciasteczka

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.