Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc

Składniki na 12 porcji: 20 dag masła, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej , 3 żółtka, 5 łyżek cukru pudru, skórka z połowy cytryny, 3-4 opakowania gotowego białego lukru, niebieski, zielony i żółty barwnik spożywczy, pisaki lukrowe w kilku pastelowych kolorach.

1. Schłodzone masło (lub margarynę) posiekaj ostrym nożem. Połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka, 5 łyżek cukru pudru i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1/2 cm, nożem wytnij z niego 12 placuszków w kształcie pisanek (możesz też użyć foremki). Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.

Reklama

3. Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu, podziel na porcje i zabarw na trzy kolory. Polej ostudzone ciastka. Zrób szlaczki kolorowymi pisakami.

Czas (bez pieczenia) ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,60 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.