Reklama
  • Wtorek, 28 czerwca 2016 (13:05)

    Serniki na WIelkanoc

Dwukolorowy sernik

Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag margaryny, 1 szkl. mąki, żółtko, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cukru.

Reklama

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem. Przełóż do tortownicy.

Przygotuj masę serową: jajka ubij z cukrem. Ciągle ubijając, dodaj ser, miękkie masło, budyń i mleko. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę. Piecz ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sernik z wiśniową konfiturą

Składniki: Masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie zmielonego, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 2 jajka, 4 żółtka, kostka masła. Ciasto: 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce ok. pół godz.

Rozpuść masło i z resztą składników dodaj do sera. Przelej ciasto do tortownicy. Posmaruj je konfiturami. Włóż masę serową, posyp płatkami.

Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sernik z kruszonką i brzoskwiniami

Składniki: Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego, 3 jaja, 1 szkl. cukru, sok z cytryny, cukier wanilinowy, 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. zimnego mleka, 1 budyń śmietankowy, brzoskwinie z puszki. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g masła, 3 żółtka, 3/4 szkl. cukru.

Przygotowanie: Składniki ciasta zagnieć. 1/4 odłóż na kruszonkę. Resztą wylep blachę.

Jaja ubij. Dodaj ser, sok z cytryny, cukier wanilinowy, olej, budyń i mleko. Wymieszaj pokrojone owoce i masę wylej na ciasto. Porwij ciasto na kruszonkę i posyp masę.

Piecz ciasto w temp. 180 stopni C ok. 40 minut.

Tele Tydzień
Więcej na temat:sernik | 'Masa' | "Masa" | Masa | jaja

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.