Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (11:05)

    Sernik śmietanowy

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag suszonych moreli, 1/2 l kremówki 36 proc., 1 op. polewy czekoladowej, skórka pomarańcz., migdały

1. Jajka umyj, rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.

2. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę.

Reklama

3. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

4. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na koniec wsyp pokrojone na kawałki suszone morele. Masę przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 90 min w 180 st. Polewę rozpuść wg przepisu. Sernik ozdób polewą, płatkami migdałów i skórką pomarańczową.

Czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:sernik | krem

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.