Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Schab ze śliwką

Składniki na 6 porcji: 1 kg schabu środkowego bez kości, ok. 30 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepiej podwędzanych), gotowa mieszanka przypraw do pieczonej wieprzowiny, sól, pieprz, olej do smażenia

Reklama

1. Suszone śliwki opłucz, dobrze osusz (wcześniej możesz je skropić odrobią śliwowicy i odstawić, by przeszły aromatem alkoholu). Schab opłucz, wytrzyj do sucha.

2. Długim, ostrym nożem wytnij w mięsie wąski otwór. Potem schab natrzyj solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw do pieczonej wieprzowiny. Wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

3. Otwór w mięsie napełnij śliwkami. Najlepiej wkładaj po jednej śliwce i popychaj trzonkiem drewnianej łyżki. Między śliwki możesz włożyć kawałeczki masła. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie wyjątkowo soczyste.

4. Tak przygotowany schab posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową i specjalny foliowy rękaw do pieczenia, przełóż do brytfanki. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około godziny. Przed podaniem udekoruj np. gałązkami natki oraz plasterkami ogórka. Przygotowanie ok. 3 godzin i 30 minut. 1 porcja ok. 390 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:schab | olej do smażenia

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.