Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:06)

    Schab nadziewany cytryną z boczkiem i grzybami

Składniki: 1,2 kg schabu, 2 cytryny, 10 plasterków boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku, 1 kg ziemniaków, 5 listków szałwii, 1/2 pęczka natki, 4 łyżki oliwy, 6-7 pieczarek, 12 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz.

1. Mięso umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Natkę i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i posmaruj nimi wierzch mięsa. Przykryj boczkiem.

2. Dużym nożem natnij mięso w środku. Wciśnij w otwór cząstki cytryny. Pieczeń włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w 180 st. C.

Reklama

3. Pokrój ziemniaki w ćwiartki i przełóż do miseczki. Szałwię poszatkuj; dodaj resztę oliwy (2 łyżki), sól i wymieszaj z ziemniakami. Obłóż nimi pieczeń i piecz dalej około 50 minut. Pomidorki umyj, pieczarki obierz, pokrój i dodaj do pieczeni. Piecz kolejne 20 minut.

RADA: Przypraw schab gotowym pieprzem cytrynowym.

Olivia

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.