Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (15:05)

    Rolada z serem i rzeżuchą

Składniki na 6 porcji: Ciasto: 1 szklanka mąki, 3 łyżki mleka, 4 łyżki sera śmietankowego, 3 łyżki oleju, 2 żółtka, 1 białko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: 15 dag sera białego śmietankowego, 15 dag szynki wędzonej, 3 łyżki śmietany 18 proc., po 1/3 pęczka natki pietruszki i szczypiorku, 1/2 kubeczka rzeżuchy, sól, pieprz.

Reklama

1. Szybko zagnieść ciasto z sera, mleka, tłuszczu, żółtka, proszku do pieczenia, mąki, dodać szczyptę soli, rozwałkować.

2. Przygotować nadzienie: ser zmiksować ze śmietaną, wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić solą i pieprzem.

3. Na cieście rozłożyć masę serową (tak by zostały wolne brzegi), na wierzchu plastry szynki. Brzegi posmarować białkiem.

Ciasto zwinąć jak roladę, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować żółtkiem. Piec 25 minut w temp. 180ºC.

Nasza rada

Do ciasta lub nadzienia możesz dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Rolada będzie oryginalnie wyglądać i smakować.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:rolada | ciasto | ciasta | ser | ciast

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.