Reklama
  • Środa, 23 marca (15:05)

    Rolada z karkówki

Składniki: 2 kg chudej karkówki wieprzowej, 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, mała polędwica wieprzowa, 4 ząbki czosnku, 10 dag żurawiny suszonej, 4 ząbki czosnku, jajko, czubryca pikantna, sól, pieprz czarny, sos sojowy, listki świeżej natki pietruszki.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 130 min • Porcja ok. 260 kcal • Koszt porcji ok. 4,20 zł • Przepis na 10-12 porcji

1. Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacinam ją wzdłuż tak, by uzyskać jak najszerszy płat (nie docinam do końca). Płat rozkładam, rozbijam mocno z obu stron, przyprawiam solą, pieprzem i czubrycą.

Reklama

2. Mięso mielone mieszam z żurawiną i suchymi przyprawami.

3. Polędwicę myję, usuwam błonki, przecinam ją wzdłuż na pół. Każdą połówkę nacinam wzdłuż (w sumie kawałki polędwicy powinny mieć taką długość jak karkówka; za długie przycinam). Płaty rozbijam lekko z obu stron. Polewam sosem sojowym, doprawiam pieprzem i czubrycą.

4. Na kawałki polędwicy nakładam część mięsa mielonego. Wtykam w niego czosnek pokrojony w zapałkę i zwijam w roladki. Karkówkę smaruję roztrzepanym jajkiem i rozkładam na niej resztę mięsa mielonego. Wzdłuż jej dłuższego brzegu, na mięsie, układam roladki z polędwicy, smaruję całość pozostałym jajkiem.

5. Na polędwicy układam listki natki, zwijam całość w roladę. Zawijam ją dość ciasno w papier do pieczenia i obwiązuję bawełnianą nicią. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem, zalewam 1/2 l wody.

6. Piekę w temp. 190-200°C ok. 45 min z każdej strony. Studzę, kroję w plastry, układam na półmisku. Pyszna też na ciepło.

Zimną, pokrojoną w plastry, można zalać galaretą i ozdobić groszkiem, marchwią, pietruszką. Jadwiga Smolińska z Koronowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.