Reklama
  • Czwartek, 7 kwietnia 2016 (13:00)

    Pyszna babka typu zebra

●500 g mąki ●350 g cukru ●kostka masła ●4 jajka ●3/4 szklanki mleka ●szczypta soli ●3 łyżki kakao ●łyżka proszku do pieczenia ●1 cukier waniliowy; ●masło oraz bułka tarta do formy ●lukier, płatki migdałowe

Reklama

1 Masło utrzyj mikserem z 250 g cukru. Ubij białka ze szczyptą soli. Żółtka i cukier waniliowy wmieszaj do masła z cukrem. Mąkę połącz z proszkiem i na przemian z mlekiem dodawaj do utartych z cukrem i masłem żółtek, mieszając.

Gdy masa będzie gładka, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na połowy i do jednej dosyp kakao i pozostałe 100 g cukru.

2 Formę na babkę z kominkiem (o pojemności 1 i 1/2 l) natłuść i wysyp bułką tartą. Nałóż jasne ciasto, a na nie – ciemne (możesz zrobić więcej warstw). Piecz ok. 70-80 min w 180°C. Ostudź, ozdób lukrem oraz płatkami migdałowymi.

Świat kobiety
Więcej na temat:'Masa' | "Masa" | Masa | Babka | babka | Zebra

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.