Reklama
  • Czwartek, 28 kwietnia 2016 (13:00)

    Puszysty wianuszek z zieleniną

Skład na 10 porcji: ● 7 jajek ● 125 g śmietany kremówki ● 50 g masła ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● duża garść rzeżuchy ● kajzerka ● pieprz i sól ● szczypta mielonej słodkiej papryki ● nieduży ząbek czosnku.

1. Kajzerkę namaczamy. Cztery jajka gotujemy na twardo. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Natkę pietruszki i rzeżuchę drobno siekamy.

2. W misce lub w makutrze ucieramy masło do białości. Stopniowo dodajemy trzy żółtka, odciśniętą kajzerkę i mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z maślaną masą. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę, pokrojoną rzeżuchę, natkę, czosnek, doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką, mieszamy.

Reklama

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu układamy gęsto pokrojone w plasterki ugotowane na twardo jajka. Pieczemy w 180ºC ok. 30 minut.

3. Porcje jajecznego wianuszka możemy podawać z sosami, np. chrzanowym albo czosnkowym.

Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł

Justyna Cukier, Domaszno

Więcej na temat:cukier | Justyna | ceny | z

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.