Reklama
  • Wtorek, 28 czerwca 2016 (13:05)

    Przystawki na Wielkanoc

Roladki ze śledzia

Reklama

Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca.

Przygotowanie:

Śledzie mocz kilkanaście godzin. Następnie każdy płat posyp gorczycą. Ogórki pokrój w słupki, a cebulę w pióra. Na każdym płacie ułóż 2-3 słupki ogórka oraz porcję cebuli.

Śledzie ciasno zwiń i zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane rolmopsy podawaj posypane szczypiorkiem, ozdobione koperkiem i jajkami na twardo.

Ryba w galarecie

Składniki: 1 duży filet z ryby, 4 łyżeczki żelatyny, pietruszka, marchew, por, sól, mielony, biały pieprz, sok z cytryny, 3 ogórki, koperek, 2 szklanki rosołu.

Przygotowanie: Filet umyj i skrop cy tryną. Umyj, osusz i włóż do garnka z rosołem. Go tuj kilka minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjmij ją i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa ugotuj i pokrój w plasterki.

Dno naczynia wyłóż warzywami. Rosół ponownie zago tuj. Dodaj żelatynę, mie szając do rozpuszczenia.

Warzywa i rybę zalej ostudzonym bulionem. Wstaw formę do lodówki. Podawaj następnego dnia.

Pasztet rybny

Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. dorsz), 3 ugo towane i 2 surowe jajka, 1 bułka, cebula, marchewka, 1/2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, przyprawa do ryb, sól, pieprz, zioła, 50 g masła, 1/2 szkl. mleka, bułka tarta, sok z cytryny, 5 g gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Rybę ułóż w naczyniu, skrop ją cytryną, posyp solą, pieprzem, przyprawą do ryb, szałwią i majerankiem. Dookoła ułóż cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Naczynie przykryj. Piecz 35 minut w temp. 200 stopni C.

Wystudzoną rybę i warzywa zmiel z ugotowanymi jajkami i namoczoną w mleku bułką. Dodaj surowe jajka i gałkę. Dopraw do smaku. Piecz ok. 60 min w temp. 180 stopni C.

Tele Tydzień
Więcej na temat:Wielkanoc | ryba | pasztet | roladki | dno | ryby | ryby

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.