Reklama
  • Wtorek, 11 marca (11:00)

    Przysmak anielski

Składniki: 10 udek z kurczaka, po 1/2 łyżeczki imbiru, kurkumy, curry, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, sól, pieprz, 2 cytryny, łyżka miodu, najlepiej gryczanego, 1/2 l piwa karmelowego, 1/2 l porteru, łyżka czerwonego octu winnego, 2 łyżki oliwy, kieliszek wódki żołądkowej gorzkiej

Przygotowanie: Włóż do garnka umyte udka. Dodaj wszystkie przyprawy, rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody miód, sok wyciśnięty z cytryn, ocet winny, oliwę, wódkę oraz piwa.

Podgrzej, ale nie zagotowuj, i odstaw w chłodne miejsce. Po upływie doby zagotuj.

Reklama

Przełóż udka na patelnię, zalej płynem i gotuj na ostrym ogniu. Odparuj ok. 2/3 płynu, udka powinny być przyrumienione. Podawaj z bułką lub ryżem.

Olivia
Więcej na temat:przysmak | przysmaki

Zobacz również

  • Jajka  z dwoma farszami

    Składniki (na 6 porcji): 6 jajek. Do farszu szynkowego: 4–5 plasterków gotowanej szynki, kawałek żółtej papryki, 2–3 łyżki majonezu, 2 małe pomidorki (koktajlowe), mielona słodka papryka, sól. Do... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 9

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.