Reklama
  • Wtorek, 11 marca 2014 (11:00)

    Przysmak anielski

Składniki: 10 udek z kurczaka, po 1/2 łyżeczki imbiru, kurkumy, curry, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, sól, pieprz, 2 cytryny, łyżka miodu, najlepiej gryczanego, 1/2 l piwa karmelowego, 1/2 l porteru, łyżka czerwonego octu winnego, 2 łyżki oliwy, kieliszek wódki żołądkowej gorzkiej

Przygotowanie: Włóż do garnka umyte udka. Dodaj wszystkie przyprawy, rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody miód, sok wyciśnięty z cytryn, ocet winny, oliwę, wódkę oraz piwa.

Podgrzej, ale nie zagotowuj, i odstaw w chłodne miejsce. Po upływie doby zagotuj.

Reklama

Przełóż udka na patelnię, zalej płynem i gotuj na ostrym ogniu. Odparuj ok. 2/3 płynu, udka powinny być przyrumienione. Podawaj z bułką lub ryżem.

Olivia
Więcej na temat:przysmak | przysmaki

Zobacz również

  • Babka drożdżowa

    Składniki na 10 porcji: ● 30 dag mąki ● 3 dag drożdży ● 200 ml mleka 2% ● 17 dag masła ● 10 dag cukru ● 3 jajka ● 2 pomarańcze ● białko jajka ● cukier puder więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.