Reklama
  • Wtorek, 11 marca (11:00)

    Przysmak anielski

Składniki: 10 udek z kurczaka, po 1/2 łyżeczki imbiru, kurkumy, curry, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, sól, pieprz, 2 cytryny, łyżka miodu, najlepiej gryczanego, 1/2 l piwa karmelowego, 1/2 l porteru, łyżka czerwonego octu winnego, 2 łyżki oliwy, kieliszek wódki żołądkowej gorzkiej

Przygotowanie: Włóż do garnka umyte udka. Dodaj wszystkie przyprawy, rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody miód, sok wyciśnięty z cytryn, ocet winny, oliwę, wódkę oraz piwa.

Podgrzej, ale nie zagotowuj, i odstaw w chłodne miejsce. Po upływie doby zagotuj.

Reklama

Przełóż udka na patelnię, zalej płynem i gotuj na ostrym ogniu. Odparuj ok. 2/3 płynu, udka powinny być przyrumienione. Podawaj z bułką lub ryżem.

Olivia
Więcej na temat:przysmak | przysmaki

Zobacz również

  • Mazurek wiosenny z marcepanem

    Składniki na 10 porcji: 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag masy marcepanowej, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 2 gotowane żółtka, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy, barwniki... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 9

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.