Reklama
  • Poniedziałek, 18 kwietnia 2016 (15:05)

    Pomarańczowy kwiatek

2 pomarańcze, 20 dag masła, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 4 jajka, 35 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 1 łyżka marmolady pomarańczowej, kolorowe lukry do dekoracji, tłuszcz i mąka do foremki.

1 Pomarańcze umyj, polej wrzątkiem, wytrzyj, z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy. Kolejno domieszaj jajka. Utrzyj mikserem.

Reklama

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do ucieranej masy. Dolej 1/2 soku z pomarańczy. Wymieszaj. Foremkę w kształcie kwiatka posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 50 minut.

2 Upieczone ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Skrop resztą soku. Wystudź. Marmoladę mocno podgrzej. Posmaruj nią ciasto. Kolorowymi lukrami namaluj środek oraz płatki kwiatka. Ciasto możesz udekorować też pistacjami i pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Naj
Więcej na temat:Mary Mara | Mary Mary | marach | MARSOFT | marże

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.