Reklama
  • Czwartek, 21 kwietnia 2016 (13:05)

    Pomarańczowa babka wielkanocna

Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 25 dag cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, sok z 1 cytryny, aromat pomarańczowy, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, tłuszcz, mąka do formy.

1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru roztartą z drożdżami, przysypać mąką, przykryć ściereczką, trzymać w cieple do wyrośnięcia.

Reklama

2. Do rozczynu dodać jajka, 10 dag cukru, roztopione i wystudzone masło, kilka kropli aromatu i skórkę. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto.

3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia bab i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

4. Białko ubić na sztywno, dodawać stopniowo resztę cukru, ucierać z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Rozprowadzić na wystudzonej babce.

Nasza rada

Do babki możesz dodać jogurt albo maślankę, zmniejszając odpowiednio ilość mleka. Będzie bardziej wilgotna.

Przygotowanie: ok. 90 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:Babka | babka

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.