Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Polewka chrzanowa na Wielkanoc

Składniki na 6 porcji: 40 dag białej kiełbasy, po 20 dag wędzonych żeberek i boczku, 1 mały pęczek włoszczyzny, 15 dag świeżego chrzanu, 1 duża cebula, 2 łyżki mąki pszennej, sok z cytryny, 1 szklanka śmietany 18 proc., 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól, mielony pieprz.

Czas przygotowania: 90 minut. 1 porcja: 295 kcal. Cena porcji: 2,45 zł

Reklama

1. Warzywa z włoszczyzny, w zależ ności od rodzaju, oczyść, obierz, opłucz. Cebulę obierz. Do garnka wlej 2,5 l wody. Włóż żeberka, boczek oraz białą kiełbasę. Doprowadź do wrzenia.

Nim woda zagotuje się, usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Potem dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cebulę i warzywa z włoszczyzny.

Wszystko razem doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 60 minut.

2. Mięso wyjmij z garnka. Chrzan obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Włóż do wywaru i gotuj 5–10 minut. Następnie wywar przecedź, marchewkę zachowaj.

3. Mąkę zmiksuj ze śmietaną i 5–6 łyżkami wywaru. Wlej do pozostałego wywaru i mieszając, zagotuj powstałą zupę. Zupę zestaw z ognia. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Kiełbasę i marchewkę z wywaru pokrój w plasterki, a żeberka i boczek - na kawałki. Włóż do zupy. Mocno razem podgrzej. Gotową zupę rozlej do talerzy.

Ew. do każdej porcji włóż jajka w koszulkach i udekoruj zielonymi szparagami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Wielkanoc | na | Wszystko | e | sok z cytryny

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.