Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Polędwica Wellington

1 i 1/2 kg polędwicy wołowej (najlepiej środkowa część) kilka plasterków szynki dojrzewającej (ew. szynki gotowanej albo pasztetu z wątróbek drobiowych) 40 dag pieczarek, 50 dag ciasta francuskiego 1 jajko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mielony czarny pieprz, sól oliwa oraz klarowane masło do smażenia

Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 640 kcal. Cena porcji: 11,30 zł

Reklama

1. Polędwicę opłucz, wytrzyj do sucha. Odetnij błony i nadmiar tłuszczu. Potem mięso obwiąż mocną bawełnianą nitką, by zachowało ładny kształt. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Włóż polędwicę, szybko obsmaż ją na rumiano ze wszystkich stron. Posyp solą i pieprzem.

Odłóż do wystudzenia. Płat francuskiego ciasta połóż na deseczce, pozostaw tak w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie (zajmie to 20–25 minut).

2. Pieczarki oczyść, przetrzyj zwilżonym papierowym ręcznikiem albo szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Potem grzyby pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z dodatkiem łyżki klarowanego masła. Wrzuć grzyby, smaż 3 minuty. Pod koniec przypraw.

Nie sól pieczarek wcześniej, bo puszczą zbyt dużo soku. Jeśli chcesz, by grzyby zachowały jasną barwę, przed smażeniem skrop je sokiem z cytryny.

3. Plasterki szynki (dojrzewającej lub gotowanej) ułóż na kawałku folii, tak by utworzyły duży prostokąt. Pieczarki wymieszaj z natką pietruszki. Rozłóż na szynce. Z polędwicy usuń nitkę. Połóż mięso na pieczarkach i pomagając sobie folią, owiń ją wędliną.

(Jeśli używasz pasztetu, od razu posmaruj nim płat ciasta, posyp całość pieczarkami z natką. Połóż polędwicę, a następnie szczelnie owiń ją ciastem).

4. Polędwicę owiniętą pieczarkami i szynką zawiń w ciasto francuskie. Mocno zlep końce. Jajko roztrzep. Posmaruj nim wierzch pieczeni. Ułóż ją tzw. szwem do dołu na blasze przykrytej pergaminem.

Zrób w cieście kilka otworków, przez które będzie wychodziła para powstająca w czasie pieczenia.

Całość wsuń do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 180 st. Piecz jeszcze 30 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.