Reklama
  • Środa, 23 marca (15:05)

    Pasztet z pistacjami

Składniki: 140 g świeżego boczku (bez skóry), 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę), 250 g karczku, 80 g marchewki, 30 g pietruszki, 30 g selera, 60 g cebuli, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy (większy), 5 ziarenek pieprzu czarnego, 120 g wątróbki drobiowej, 0,5 łyżki masła klarowanego, bułka czerstwa bez polepszaczy, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 40 g pistacji.

Przygotowanie 170 min • Porcja 100 g ok. 310 kcal • Przepis na 18-20 porcji.

Reklama

1. Boczek, mięso wieprzowe, karczek kroję w średnią kostkę. Obieram warzywa. Mięso z warzywami, zielem, liściem laurowym i pieprzem zalewam zimną wodą 2 cm nad mięsem.

Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. Gdy wszystko lekko przestygnie, wkładam bułkę. Zostawiam do wystudzenia.

2. Do szklanki odlewam trochę gorącego wywaru i moczę w nim pistacje ok. godziny. Na maśle klarowanym podsmażam wątróbkę. Mięso i bułkę wyjmuję na 15 min przed mieleniem na sitko, by odciekły. Wszystko mielę 3 razy. Dodaję żółtka, doprawiam dość pikantnie i mieszam.

3. Dodaję pistacje oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszam. Przekładam do foremki. Piekę godzinę w 180°C.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Pasztet zawsze mieszam mikserem z końcówkami do ucierania – 4-5 minut. Alina Waliczek z Dzimierza

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:pasztet | z | przepis | pistacje | pasztety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.