Reklama
  • Środa, 23 marca (15:05)

    Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki: szkl. soczewicy czerwonej, 2 cebule, 2 marchwie, 3 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 szkl. ziaren słonecznika, 1/2 szkl. płatków owsianych, łyżka słodkiej papryki, łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, olej do smażenia, łyżeczka soli, bułka tarta.

Reklama

1. Soczewicę zalewam gorącą wodą w proporcji 1:2 (2 szkl.). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuję pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. (nie mieszam), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.

Cebule drobno siekam, marchwie ucieram na grubych oczkach, seler naciowy drobno kroję (korzeniowy ścieram na tarce o grubych oczkach).

Cebule podsmażam na oleju, dodaję marchwie i seler, duszę 10 min. Słonecznik moczę 10 min w gorącej wodzie, odcedzam.

2. Z soczewicy wyjmuję liście laurowe i ziele. Dodaję do niej warzywa, słonecznik (trochę zostawiam), posiekane czosnek i natkę, płatki owsiane, przyprawy. Mieszam i wkładam do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki. Wierzch posypuję resztą ziaren słonecznika.

Pasztet piekę w temp. 180°C ok. godz., aż się lekko przypiecze, a jego boki oddzielą się od foremki.

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.