Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:04)

    Pasztet w pieprzu ze świeżymi ziołami

Składniki: 2 kg mięsa (wieprzowiny, wołowiny i drobiu), 300 g wątróbki, 2 kajzerki, 3 jajka, 3 łyżki bułki tartej, łyżeczka startej gałki muszkatołowej, zioła: tymianek lub majeranek, torebka kolorowego pieprzu, sól, pieprz.

1. Mięso umyj, ugotuj w małej ilości wody. Zmiel je z podsmażoną wątróbką dwukrotnie. Dodaj żółtka. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj kajzerki namoczone w wodzie, w której gotowało się mięso.

2. Pozostały wywar wlej do masy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do mięsa i wymieszaj. Wyłóż mięso do wysypanej tartą bułką keksówki. Posyp je tartą bułką. Piecz w temperaturze 180 st. C około godziny.

Reklama

Obsyp kolorowym pieprzem i piecz jeszcze 15 minut. Udekoruj ziołami.

RADA: Pasztet podawaj z domową ćwikłą i żurawiną.

Olivia

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.